18
شنبه, عقرب

روزه و صحت

Typography

Healthy-fasting

رمضان ماه متبرک است که مسلمان سراسر جهان در اين ماه روزه ميگيرند. افغانها نيز با علاقمندى خاص اين ايام متبرک را روزه ميگيرند،
اما شايد براى تعداد اين ايام  سهل نباشد، زيرا در سال هاى اخير ماه مبارک رمضان مصادف با فصل تابستان شده که معمولاً روزها درازتر و  گرم مى باشد.

روزه گرفتن به اين معنى نيست تا از خوردن و نوشيدن در طول روز خود دارى کرد، بلکه روزه گرفتن مستلزم رياضت،پرهيزگارى، نيکى با مردم، کنترول  خشم  و دادن صدقه و خيرات مى باشد.
علاوه بر پاداش و اجر بزرگ که خداوند (ج) براى روزدار وعده کرده است، گرفتن روزه همچنان براى صحت بسيار مفيد مى باشد.
از آنجا که گرفتن روزه از سحرى الى آذان شام ادامه مى يابد، گرفتن انرژى از غذا هاى سحرى و افطار  لازمى است. در جريان روزه،
 قند ها و چربى بدن به حيث منبع اساسى انرژى مورد استفاده قرار ميگرد. سوختن چربى بدن  به خاطر  توليد انرژى درکاهش وزن کمک کرده عضلات را محفوظ نگهداشته و در دراز مدت سبب کاهش سطح کلسترول (چربى خون) مى شود. علاوه براين، کاهش وزن منجر به کنترول بهتر مرض شکر و کاهش فشار خون مى شود.در اين حال ممکن پروسه  دفع مسموميت نيز صورت گيرد، زيرا اکثر مواد زهرى که در چربى بدن موجود است، منحل شده و از بدن خارج ميشود. به خاطر بهره بردارى بيشتر از گرفتن روزه، بايد در مورد نوعيت و مقدار غذاى که صرف مينمائيم محتاط باشيم. پرخورى مى تواند به  بدن  آسيب رساند. بنابرين بايد رژيم غذايى سبک را صرف نمود و از رژيم غذاىى عادى که هر روز مصرف مى نمائيم، رژيم غذايى ماه مبارک رمضان ما بايد بسيار متفاوت نباشد.
افراد مبتلا به بيمارى هاى حاد چون زخم معده،امراض قلبى بويژه افراد مبتلا به بيمارى شکر که بصورت منظم پيچکارى انسولين
مى گيرند، قبل از گرفتن روزه بايد با داکتر مشوره نمايند.
غذاى سحرى
غذاى سحرى بايد صحى، سلامت بخش و فراهم کنند ه انرژى کامل براى چندين ساعت باشد. همچنان صرف غذا هاى دير هضم چون حبوبات، نخود، جو ، گندم، جو دو سر، غذاى که از غلات تهيه شده و با شير مصرف ميشود، آرد سوجى، لوبيا، عدس، آرد سبوس دار و برنج باسمتى حايز اهميت زياد است.
همچنان غذاى هاى سرشار از فايبرکه بگونه تدريجى قابل هضم اند شامل آرد گندم، کچالو توام با پوست، تمام انواع نان هاى خشک و سبزی  مى باشند.
يک رژيم غذاىى متوازن بخصوص فراموش نکردن سحرى و نوشيدن مايعات کافى  و بعضى ادويه هاى مسکن در جلوگيرى از سر دردى کمک ميکند. همچنان از سر دردى ميتوان با قرار نگرفتن در معرض شعاع مستقيم آفتاب جلوگيرى کرد. پوشيده نگهداشتن سر، استفاده از
عينک هاى آفتابى اثرات تابش آفتاب را کاهش ميدهد و سفتى عضلات را با ماساژ
آرامش بخشيد.
افطار
افطارى ميتواند شامل خرما که سنت پيامبر گرامى اسلام است،باشد. سعى شود تا يک رژيم غذايى متوازن و صحى مانند غذاهاى حاوى پروتين  چون، گوشت مرغ، ماهى، عدس و بعضى سبزى صرف شود.
در مجموع بايد از صرف شکر، آرد ترميده، غذاى چرب (کيک، بيسکويت و شيرينى باب) چاى سياه، قهوه و کوکاکولا خود دارى شود.

water-melone


بعضى مردم هنگام افطار در صرف غذا و نوشيدن زياده روى ميکنند که اين کار سبب دل جوشى، آروغ و ديگر تکليف هاى معده
ميشود.  از اينرو در صرف غذا ها بايد بسيار محتاط بود. در افطارى غذاى سبک  صرف نمائيد و بگذاريد تا هضم شده و تشنگى و گرسنگى شما را رفع نمايد.به تعقيب آن حدود يک ساعت بعد  نان شب را صرف کنيد. نان شب همچنان بايد سبک بوده ياکم خورده شود تا به آرامش استراحت نموده و براى سحرى گرسنه از خواب بيدار شويد.
تهيه غذاء
شيوه صحى تهيه غذاء: غذاء بايد در روغن- اندکى سرخ و پخته شود. از ميوه هاى موسمى و آب ميوه تازه تهيه شده در منزل به عوض نوشابه هاى بازار، استفاده کنيد.
بايد از صرف غذاهاى بسيار سرخ شده چون پکوره و سمبوسه، غذا هاى بسيار شيرين چون بغلاوه ،جلبى و گلاب جامن و همچنان غذاهاى بسيار چرب (پراته و کلچه )خود دارى شود.
با آنهم سمبوسه (سموسه) پخته شده ، شيرينى هاى شيردار، و پودين بايد به حد متوسط آن صرف  شود.